Min egen plante-plan

Hvilke planter har jeg i haven og hvorfor?

Jeg har godt og vel 100 planter i min have.

Jeg lavet en tegning og plantelister senest i juli 2013 og måtte dele det op i to, for at kunne have alle plantenavnene ved tegningen (som det ses nedenfor) . Der kommer dog hurtigt ændringer i plantesammensætningen, da jeg jævnlig planter nye og andre må vige pladsen (eller dør i en streng vinter eller en tør sommer). Nogle af mine planter vil jeg dog helt sikkert beholde resten af mit liv!

Planterne i forhaven og ved gavlen. Klik på billedet 

Planterne i gårdhaven. Klik på billedet 

Haven er lille, så det sætter nogle begrænsninger: Kun få træer og buske, selvom der er så mange gode at vælge imellem. Til gengæld er der mange stauder og en del slyngplanter, græsser og løg.

For den "almindelige" haveejer lyder 100 forskellige planter måske af mange, men for plantesamleren lyder det helt sikker af få. Men jeg er heller ingen af delene. Via min uddannelse og erhverv har jeg naturligvis stor viden om planter og mange erfaringer, men jeg er også et legebarn som afprøver sjove og nye kombinationer, fx. mellem spiselige planter og prydplanter i min egen have.

Det som interesserer mig er sjældent at få en vanskelig plante til at gro i min have, men derimod at undersøge robuste og frodige planter, som gerne kommer med en "gave" til haven på et eller flere tidspunkter i løbet af året, fx. blomster, høstfarver specielle blade, knopper eller attraktiv bark/grenbygning. Der skal dog også være nogle "rolige" planter, som kan danne baggrund for de andre, fx. hække og stedsegrønne. Jeg har både gamle klassikere og nye sorter, fordi jeg sætter pris på såvel traditionen og minder som fornyelse. Forædling har givet os mange dejlige varianter og helt nye planter, som fx. blomstrer længere, dækker jorden bedre eller er mere robuste. Dem skal vi da bruge !

Jeg er også altid på jagt efter kombinationer, som klæder hinanden og giver spændende virkninger, ofte sammen med mit kamera, og da gibber det ofte i mig, når jeg ser hvor fabelagtig naturen skaber planter og blomster.

Frodighed som jeg kan lide det: Græsser, stauder, slyngplanter og enårige

Botaniske navne på planterne i min have

Der er kun en rose, en stokrose og navrhækken tilbage af den beplantning, som var der da jeg kom, resten af planterne har jeg selv valgt og plantet. Jeg lægger stor vægt på at holde styr på de præcise botaniske navne, fordi det giver mig mulighed for at anbefale de planter, jeg får gode erfaringer med. 

Rosen er plantet af de tidligere ejere

Men de få oprindelige planter sætter jeg nu også meget pris på, selvom jeg altså fraviger mit princip om at kende de botaniske navne på de planter jeg har. Dels fordi de er meget smukke og rosen dufter fantastisk og dels fordi jeg synes, man skal bevare noget fra den tidligere have, eller fra "stedet" (gerne også meget mere end i dette tilfælde). Jeg finder det fascinerende når haven på den måde har tegn på "levet liv", som man ikke selv har deltaget i.


Det er en buskrose, som er omkring 1½ meter høj


Jeg har lavet diskrete planteskilte til planterne i min have, fordi jeg dermed bedre kan holde styr på sorterne, når jeg flytter rundt på dem og jeg planter nye.

Laminerede skilte som sidder på grenene