onsdag den 28. september 2011

Køkkenhaven 2011 - det nye og det "nødvendige"

Det foregår i 4 højbede, det med min køkkenhave, på et stykke jord, som jeg har lånt af min venlige nabo. De er 3,5 meter lange (foreløbig lavet af pallerammer i forlængelse af hinanden, nu fungerende på 3. år). Der er på en måde meget plads og alligevel slet ikke nok. Selvom jeg har valgt nogle grøntsager fra, så får jeg som regel købt så mange frø, at der er nok til en stor del af min familie også. Der skal både være plads til grøntsager og blomster, og der skal være gamle kendinge (som hører min "sommer-fornemmelse" til) og der skal selvfølgelig være plads til at prøve nyt.

Billede af mine højbede taget engang midt på sommeren. 
Dem jeg ikke vil undvære er nok først og fremmest persille (kruset og bredbladet), kartofler og løg. De giver altid et sikkert udbytte og det er skønt at kunne gå ud med en skål og hente ind, når man skal til at lave mad. Jeg har som regel også slikærter (som jeg synes kan høstes over længere tid end almindelige ærter, er nemmere at gøre klar og så fylder de mere i maden, både i gryderetter og salater), gulerødder (forskellige farver), spinat, salat, forskellige squash, majs, bønner. På blomstersiden er solsikker et must, men jeg har også altid nogle andre gode buket-blomster.

I år har jeg desuden haft rødbeder igen efter en årelang pause. De er dekorative med deres rødlige blade og så beskedne og sikre i vækst. De blev også fine, jeg høstede de sidste for nylig (og vi har spist nogle små rødbeder gennem sommeren).

Af helt nye grøntsager (for mig), nåede jeg i år frem til at prøve hestebønner, persilleselleri, radisebælge, en rødplettet stangbønne og tatsoi foruden nogle nye squash.

 Hestebønner af sorten 'Karmazyn'
Her de modne bælgede bønner
Hestebønnen, også kaldet valsk bønne, gav virkelig flotte planter. Lidt blålige og struttende og kraftige. Bønnerne kan spises rå og jeg høstede dem i slutningen af august, bælgede dem og pillede skallen af de enkelte bønner. Det tog lidt tid, men det gjorde ikke noget, for jeg valgte at gøre det imellem besøgene, da jeg havde åben have. Vi prøvede dem både rå og kogte, men foretrak de rå, som havde en frisk ærte-lignende smag. Som kogte var de lidt melede. Hvis man plukker dem tidligere, skulle hele bælgen kunne spises. Det må vi prøve næste år.

Radisebælge i forgrunden og persilleselleri til venstre. 
Til højre er kartoflerne allerede høstet og Tatsoi sået
(som foreløbig kun lige er spiret frem) 
Persilleselleri Apium graveolens 'Zwolsche krull' er en hollandsk grøntsag, som er frodig og ligner persille men smager af selleri. Jeg har brugt den meget, som grønt drys og i forskellige retter, og vil absolut anbefale den.

Radisebælgen var en sjov meter høj plante (indtil den væltede og voksede videre liggende), som jeg også vil prøve igen. Den smager mildt af radise. Det er bælgene som spises, ligesom hos ærter og bønner, enten rå eller kogte og de fremkommer rigeligt gennem hele sæsonen (i modsætning til almindelige radiser, som jeg synes har en meget kort sæson).

Radisebælgene 'Münchner bier'   er en anderledes grøntsag


Grydeklare stangbønner
Sidst men ikke mindst vil jeg gerne slå et slag for denne dekorative italienske stangbønne. Sorten har den fordel, at bønnerne er ribbefrie og kan høstes som små/mellemstore, hvor man spiser hele molevitten, eller man kan lade dem vokse sig store og så tage bønnerne ud af bælgene. Dejligt fleksibelt! Begge dele skal koges og smager rigtig godt.

 Stangbønnen har sortsnavnen 'Borlotto Lingua di Fuoco'
Hver sommer er der noget i køkkenhaven som ikke rigtig lykkes. I år var det en kølig sommer, og derfor har de varme elskende planter ikke givet så store udbytter. Bønner, majs og squash fx. Jeg husker heller ikke, hvad der blev af spinaten, eller var det lige da jeg var på ferie? Men for mig er der så megen glæde ved at høste sine egne grøntsager, at jeg sagtens kan nøjes med det, der nu engang kommer. Det er spild af tid at ærgre sig. Det kan højst resultere i, at nogle ting viger for andre i prioriteringen til næste år.

Jeg har planer om, at blive bedre til at samle og gemme frø fra mine egne grøntsager (hvor det kan lade sig gøre). Men det er nu også en stor fornøjelse, i vinterens løb, at sidde med computeren og læse, drømme og vælge frø til næste sæsons lille grønsags-eventyr. Jeg glæder mig allerede. I år købte jeg de fleste frø hos http://www.primafroe.dk/, squashfrø hos http://www.theplantexplorer.dk/ og læggekartofler fra http://www.akv-langholt.dk/, men man kan jo også gå på jagt på frøhylderne i butikkerne.

Jeg vil opfordre alle, som har adgang til have, til at gå igang med et par højbede. Der skal ikke så meget til, og man kan jo starte med nogle få grøntsagstyper. Du sparer måske ikke meget i kroner og ører, men for mig, ryger der i hvert fald en masse livskvalitet ind på "kontoen".

Jeg skriver mere på siden "Tips og råd" om mine konkrete erfaringer med at etablere højbede ved lejlighed.

2 kommentarer:

Lene sagde ...

Hej Signe,
Skønt at man kan kommentere på din blog nu. Jeg synes du skriver så mange gode og interessante ting. Det var bare det jeg ville sige :)
Bestiller "abonnement" på dine indlæg nu.

Anonym sagde ...

Tak Lene. Det glæder mig, hvis min blog kan have interesse for andre haveentusiaster også :-)
Signe