søndag den 9. marts 2014

De første frø skal i jorden

Krokus Crocus ssp. Ruby Giant  flotte både
som lukkede og som åbne
Foråret er for længst igang

Og man tør jo næsten ikke tro det. Tænk sidste år slap frosten først jorden midt i april. Men det var også meget sent. I år er det allerede længe siden vinteren trak sig tilbage, fuglene sang og man begyndte at få forårsfornemmelser. Nu hvor vi er godt inde i marts og de første blomster rigtig folder sig ud i haven, ja, så er det ved at være overbevisende !

Vintergækker har jeg en del af, og ganske få erantis (som jeg ønsker mig flere af), men ellers er krokus min favorit forårsblomst i haven.

Krokus Crocus sp. Ruby Giant sammen med Sth Hansurt
Sedum spectabile 'Brillant' som også er tidligt i gangDe lilla krokus i selskab med de tidligt fremspirende sank hansurt fornøjer mig altid.Rengøring kommer man ikke uden om
Kompostormene samler sig hvor der er
noget godt for dem at spise, her rødkål 
"Rengøring" i haven efter vinteren, samle blade, skære stauder ned, feje, måske fjerne alger, vaske vinduer i drivhuset og den slags, hører med til det spæde forår. Det gør også spredning af kompost. Det fik jeg gjort en stor del af i denne og sidste weekend. Man kommer ikke langt med 10 min om dagen her! Det er bedre at sætte 1-2 timer af, hvor man er klædt godt på til opgaven, som kan være beskidt og kold. Hvis man kan få hjælp så man er to eller flere om det, er det virkelig dejligt, men ligemeget hvad, er det faktisk skønt at komme igang. Det giver fornemmelsen af at man indtager haven igen. Nu er det slut med at ligge der, dovent og lidt sjusket hen!

Overvintrende kompostorme. De er
gode for omsætningen i komposten
Da jeg kom lidt ned i komposten var der forresten masser af liv og slet ingen dovenskab. Her var der et væld af kompostorme igang med nogle rødkålsblade, som havde ligget i komposten et stykke tid. Lige præcis siden juleaften, hvor de kom fra det imponerende kæmpe-rødkålshoved, som vi tilberedte en del af til julemaden, og hvoraf resten har holdt sig længe i køleskabet og er blevet brugt til mange råkostsalater.


Planlægning af køkkenhaven er også i fuld gang
Det er længe siden jeg bestilte mine frø til køkken og drivhuset, igen fra kerneliv.dk

Også i år der der både de gamle kendte, som jeg ikke kan undvære og nye ting jeg skal prøve. Efter inspiration fra nogle kursister jeg havde på et beskæringskursus i vinter, har jeg fået lyst til at prøve med nogle frilandstomater. Så må antallet af squash vige pladsen. Også andre nye som jeg forhåbentlig vil vende tilbage til når de er kommet igang eller høstet.

Frøene sorteres efter hvilket tidspunkt de skal sås.
En elastik omkring og det er hurtigt og nemt at gå til
Lige nu står planlægning af så-tidspunkter øverst på dagsordenen. Med computeren til hjælp og selvfølgelig hukommelse/erfaring bunkes frøposerne op: En bunke for "NU", absolut sidste udkald (kun hvidløg i denne bunke), så "i løbet denne uge", "sidst i marts", "april" og til sidst en "oktober" (igen kun hvidløg i denne bunke !). På poserne skriver jeg tips til mig selv med en tusch, for teksten er ofte er på et fremmedsprog jeg ikke kender, eller hvis det er engelsk er anbefalingerne ikke tilpasset vores del af verden, vores klima (det må man tage med når frøene bestilles over nettet, men jeg synes nu ikke det gør noget). Der er også hjemmelavede poser med frø jeg selv har samlet sidste år.
De små tips er også praktiske, når man står med jord på hænder og fødder, så man ikke skal læse en masse, men tydeligt kan se om det fx. er planen at disse frø skal forkultiveres, dvs. sås inde, og i så fald hvornår man kan regne med at den skal plantes ud, skal man huske at lægge frøene i blød natten over inden de sås og den slags. Såbakken i baggrunden på billedet har jeg 3 af. Dem bruger jeg til forkultivere planterne inde i vindueskarmen, og senere flytter de ud i drivhuset.

Det første jeg skal i gang med, efter at hvidløget er plantet ud, er såning af tomater til drivhuset i såbakken, og om et par uger også tomaterne til friland, aubergine til drivhuset og solsikkerne.

Ihh der er så meget at glæde sig til !

Ingen kommentarer: